Alternatief voor boeken Dedicon
23 mei 2024

Dedicon heeft aangegeven dat ze vanaf 1 januari 2025 stoppen met de uitlevering van schoolboeken in een speciaal bestandsformaat geschikt voor dyslexiesoftware. Nu was de collectie van deze boeken de afgelopen jaren al behoorlijk uitgedund. Vaak werd er al gekozen voor een edu-tekst formaat of foto-pdf. Deze bestandsformaten blijven ook gewoon beschikbaar bij Dedicon.

Alternatief: Stichting TI

Naast de genoemde formaten edu-tekst en foto-pdf bij Dedicon (edu-tekst heeft geen opmaak en foto-pdf moet eerst met ocr-bewerking omgezet worden) is de Stichting Toegankelijke Informatie een erg goed alternatief. De collectie schoolboeken is groot en ze beschikken voor de meeste methodes over de laatste versie. Ook de collectie voor het voortgezet onderwijs wordt steeds groter. 

Stichting TI levert de bestanden in een toegankelijk formaat waarbij vrijwel alle boeken bewerkt zijn zodat ze op een juiste manier worden voorgelezen. De bestanden kunnen direct door ClaroRead en TextAid worden voorgelezen. 

Kijk op de website van Stichting TI voor de beschikbare boeken of dien een verzoek in om een boek te laten digitaliseren.